(044) 593-24-38

















Про здорове харчування - 10 міфів

 Смузі: корисна та поживна "їжа в стакані"

Завжди дуже складно позбавитися від стереотипів, але потрібно. Особливо, коли це стосується їжі. Прихильників правильного харчування стає все більше.

Але, відомо, що популярність теми найчастіше приводить до появи міфів різного роду. Через це стає важко визначити де правда, а де вигадка.

Отже, 10 найпопулярніших міфів про здорове харчування:

Міф № 1. Їсти після 18:00 шкідливо для фігури

Ця омана стара як світ. При сучасному темпі життя їсти після 18:00 не тільки можна, а й треба. Багато людей в наш час лягають спати пізніше, ніж це робили наші предки. Голодування може негативно позначитися на здоров'ї. Що дійсно правда, це те, що не варто їсти за 3 години до сну. І вечеря повинна бути легкою.

Міф № 2. Жири шкідливі для організму

Жири є дуже шкідливими для фігури і здоров'я, але це не зовсім так. Без них неможливий правильний обмін речовин. Без жирів в організмі не засвоюються вітаміни, А і Е, практично перестають вироблятися статеві гормони. При нестачі жирів швидко старіє шкіра і страждає печінка. Тому масло, особливо рослинне, потрібно обмежувати, але не відмовлятися від нього зовсім. Найкраще їсти менше продуктів, що містять приховані і не завжди корисні жири: ковбасу, майонез, печиво, торти.

Міф № 3. Перекушувати шкідливо

Перекушування - це необхідність. Кожна людина, яка піклується про здоров'я, повинна періодично поповнювати запаси енергії. Тільки ці прийоми їжі повинні бути збалансованими. Наприклад, можна перекусити горішками або фруктами.

Міф № 4. Всі органічні продукти корисні

Продукти, якімаютьнаупаковкахнапис «органіка» (тобтовиготовленібезвикористанняГМО, пестицидів, різниххарчовихдобавок), частонічимневідрізняютьсявідсвоїхзвичайниханалогів. Ну якщо тільки тим, що коштують дорожче.

Міф № 5. Не варто вживати вуглеводи

Вуглеводи бувають прості і складні. Перші дійсно варто зменшити в своєму раціоні. Вони містяться в цукрі, кондитерських виробах, шоколаді, меді, варенні, солодких фруктах і напоях, білому хлібі і картоплі. Другі ж потрібно обов'язково вживати тим, хто намагається правильно харчуватися. А саме, варто частіше їсти крупи, бобові, ягоди, овочі, зелень

Міф № 6. Овочі та фрукти втрачають всі свої корисні властивості при заморожуванні

Сучасні технології заморожування дозволяють зберегти практично всі корисні речовини. Це особливо актуально для зимової пори року.

Міф № 7. Роздільне харчування допомагає схуднути

Це не правда. Набір ферментів, які виробляють шлунок і підшлункова залоза, дозволяють одночасно перетравлювати білки, жири і вуглеводи. Поки немає наукових доказів того, що роздільне харчування допомагає боротися із зайвою вагою. Люди, які обирають цей спосіб схуднення, найчастіше просто строго підбирають продукти, скорочують калорійність і таким чином втрачають вагу.

Міф № 8. Чорний хліб дає організму більше користі, ніж білий

Темний колір хліба зовсім не означає, що в ньому багато клітковини. Коричневий відтінок можуть надати тісту і карамельні барвники. Калорійність чорного та білого хліба практично ідентична, тому прибавку у вазі можна отримати в будь-якому випадку. Найбільш корисні і багаті вітамінами хліб з висівками і бездріжджові хлібці з цільного зерна, а також мюслі зі злаками.

Міф № 9. Соки так само корисні, як і самі плоди

Соки практично не містять цінної клітковини. Кількість вітамінів і мінералів помітно зменшується при їх виготовленні. Тому, якщо є можливість, краще вживати свіжі плоди.

Міф № 10. Суші і роли - дієтичні продукти

Самі по собі суші і роли не завдадуть великої шкоди фігурі. Хоча білий рис, який використовується для приготування цього продукту, не є лідером серед дієтичних продуктів. Велику небезпеку становлять соєвий соус, майонез, який іноді використовують в таких стравах, і жирний сир - вони дуже калорійні.




Президент громадської організації "Поділля"
Артемчук Анатолій Володимирович

ГО “Українська ініціатива„


Поділля – це край, що охоплює частину Центральної та Західної України. Він розташований між річками Дністром, Золотою Липою, верхів’ями Горині, Случі й Росі та Кодимою. Більшість його території займають Волино-Подільська та Придніпровська височини. Тут живе близько десятої частини мешканців нашої держави.

Україна – велика держава, частиною якої є і наш край – Поділля. Це край хліборобів і ремісників, козаків і завзятих воїнів, художників і поетів, кобзарів і вчених. Він був відомий світові з сивої давнини. У часи могутнього Галицько-Волинського князівства його знали під назвою Пониззя, а згодом, з ХІV століття, край набув назви Поділля. Тут народилися Мелетій Смотрицький та Іван Пулюй, звідси пролягли у світ шляхи Соломії Крушельницької і Миколи Леонтовича, Ярослава Івашкевича і Василя Стуса. Тут любили й страждали, ходили за плугом і боронили рідний край наші прадіди. Це – земля наших батьків. Дорожимо нею!
Письменник ХVІ ст.

Про природу Поділля
В опису України, зробленому на початку ХVІ ст. польським письменником Матвієм із Мехова, Поділля називається «родючою країною, досить багатою хлібом і медом». Її грунти відзначалися надзвичайною щедрістю. «Хоча там лише грубо обробляють землю, орють мало й неглибоко, а сіють зверху, пшениця сама росте там три роки підряд тільки тому, що при збиранні хліба під час жнив певну кількість зерен залишають розсипаними по землі, щоб вони зійшли наступного року без оранки й обробітку поля. Трава на пасовищах швидко обплутує і ховає плуг, забутий у трав’янистих місцях. Бджолині рої там кладуть мед не лише в довбанках і дуплах дерев, але й на берегах річок та на землі.

 

 

 

Зроблено у QWERT-media © 2008-2010