(044) 593-24-38

















Кава

“Усе спалахує, думки тісняться, як батальйони великої армії на полі битви”, – так описував Бальзак свої враження від єдиного горнятка кави. А випивав він їх на день не менше двадцяти. За роки написання “Людської комедії” Оноре Де Бальзак випив не менш ніж 15 000 горняток, і до кінця життя скаржився на здоров’я, вважаючи, що всі недуги від цього напою.

У Росії кава вперше з’явилася 1665 року, коли придворний лікар Самюель Коллінс прописав її цареві Олексію Михайловичу як “ліки проти гордині, нежитю і головного болю”.

У 1732 році створено перший твір мистецтва, присвячений каві, Йоганн Себастьян Бах написав “Кавову кантату”.

Закони Оттоманської Імперії дозволяли жінці розлучитися з чоловіком, якщо він не міг оплачувати її щоденні кавові забаганки.

Норвезькі вчені дійшли висновку, що три горнятка кави на день можуть нейтралізувати негативний вплив алкоголю на організм людини.

Тільки свіжообсмажені зерна кави мають той аромат, який цінують справжні гурмани і який тримається близько 2-х тижнів.

В англійському медичному журналі “Ланцет” 28 червня 1990 року опубліковали статтю американських вчених про вплив кави на жінок, у якій доведено, що жінки, які випивають по чотири і більше горнят кави, рідше вагітніють, аніж ті, які не вживають цього напою.

Любов до кави довела людей до того, що 1995 року статистика визнала каву другим за популярністю у світі товаром після нафти.

Якщо вірити чуткам, Бетховен варив каву завжди з однієї і тієї ж кількості кавових зерен (начебто їх було 64). Знаючи про вибагливий характер генія, у це легко повірити.

У літніх людей, які випивають 220–270 мг кави вранці або вдень, пам’ять краща, ніж у людей, які вживають напої без кофеїну.

Суміш кофеїну й алкоголю – кава “по-ірландськи” – може запобігти серйозним пошкодженням мозкової тканини у разі інсульту.
 
cookorama.net 



Президент громадської організації "Поділля"
Артемчук Анатолій Володимирович

ГО “Українська ініціатива„


Поділля – це край, що охоплює частину Центральної та Західної України. Він розташований між річками Дністром, Золотою Липою, верхів’ями Горині, Случі й Росі та Кодимою. Більшість його території займають Волино-Подільська та Придніпровська височини. Тут живе близько десятої частини мешканців нашої держави.

Україна – велика держава, частиною якої є і наш край – Поділля. Це край хліборобів і ремісників, козаків і завзятих воїнів, художників і поетів, кобзарів і вчених. Він був відомий світові з сивої давнини. У часи могутнього Галицько-Волинського князівства його знали під назвою Пониззя, а згодом, з ХІV століття, край набув назви Поділля. Тут народилися Мелетій Смотрицький та Іван Пулюй, звідси пролягли у світ шляхи Соломії Крушельницької і Миколи Леонтовича, Ярослава Івашкевича і Василя Стуса. Тут любили й страждали, ходили за плугом і боронили рідний край наші прадіди. Це – земля наших батьків. Дорожимо нею!
Письменник ХVІ ст.

Про природу Поділля
В опису України, зробленому на початку ХVІ ст. польським письменником Матвієм із Мехова, Поділля називається «родючою країною, досить багатою хлібом і медом». Її грунти відзначалися надзвичайною щедрістю. «Хоча там лише грубо обробляють землю, орють мало й неглибоко, а сіють зверху, пшениця сама росте там три роки підряд тільки тому, що при збиранні хліба під час жнив певну кількість зерен залишають розсипаними по землі, щоб вони зійшли наступного року без оранки й обробітку поля. Трава на пасовищах швидко обплутує і ховає плуг, забутий у трав’янистих місцях. Бджолині рої там кладуть мед не лише в довбанках і дуплах дерев, але й на берегах річок та на землі.

 

 

 

Зроблено у QWERT-media © 2008-2010