(044) 593-24-38

















Новорічні застілля без наслідків

Новий рік завжди асоціюється із веселими галасливими компаніями, співами, танцями, застіллями до ранку, а також традиційними стравами і алкоголем. Про погане самопочуття після святкування в народі складають анекдоти і кепкують з того впродовж цілого наступного року. Та коли «жертвою» святкового застілля стаєш особисто ти — тоді не до сміху. «Нова ера» в передсвятковий час зібрала рецепти та правила застілля, аби від святкових днів у наших читачів залишилися виключно приємні спогади. Також хочемо зазначити: все, про що йтиметься нижче, стосується людей, які не вважають себе хворими і не є постійними пацієнтами гастроентерологів. Тобто ті, хто не страждає гастритами, холециститами, панкреатитами та іншими шлунковими і кишковими болячками.

Оливковий гість на вашому столі

Чи знаєте ви, що оливки містять близько 100 активних речовин, таких необхідних нашому здоров’ю? І, завдяки цьому, цей продукт діє по всіх фронтах. По-перше, регулярне вживання оливок знижує ризик серцево-судинних захворювань, та рівень холестерину завдяки наявності такого компоненту як поліфенол, що заважає утворенню тромбів в судинах. До того ж, висока харчова цінність оливок, що ми з’їдаємо, дозволяє нашому організму швидко відновлювати сили після стресів та перенавантажень. По-друге, цей продукт (а також оливкова олія) містить вітамін Е (який ще називають еліксиром молодості та краси) та вітамін А, який покращує зір. Також помічено, що жителі середземноморських країн, де оливки входять майже в кожен рецепт, хворіють на рак набагато менше ніж інші, тож оливкові страви можуть стати непоганою профілактикою онкологічних захворювань. Взагалі, оливки та олія, виготовлена з них, дуже легко засвоюються, тому їх можна вживати навіть під час дієти, тому що вони добре очищують кишечник та нормалізують процес травлення. До того ж, олія змащує стінки кишечника, що запобігає проникненню токсинів в кров.

Людям похилого віку корисно вживати оливки та заправляти олією салати, тому що це зміцнює кістки та покращує роботу печії (для цього непогано б було вранці ще випивати 1 столову ложку олії перед сніданком). А вагітним жінкам це майже необхідно для того, щоб поповнювати запаси мінеральних елементів, які тепер потрібні не їм самим, а й майбутньому малюкові. Також дуже корисно їсти оливки (разом з кісткою) при захворюваннях легенів. І не забувайте, що вони мають знеболюючи властивості, тож, якщо ви страждаєте від мігреней, то спробуйте з’їсти декілька штук, і вам стане легше.

І, наостанок, при м’язових болях корисно втирати теплу олію та робити масаж протягом 10 хвилин.

Косметика на кухні

Корисні властивості оливок добре знали ще красуні стародавнього світу і активно їх використовували для догляду за собою. Вони користувалися олією замість крему, розтираючи декілька її крапель на обличчі. І це ефективно захищало шкіру від сонячних променів, попереджуючи передчасне старіння та роблячи її при тому м’якою та гладенькою, не забиваючи пори. А відома акторка Пенелопа Крус стверджує, що своїм чудовим волоссям завдячує регулярним маскам з підігрітої оливкової олії. Для цього візьміть пів стакану олії, розбавте її ложкою теплої води, трохи підігрійте її і нанесіть на волосся, надівши целофанову шапочку, а зверху замотайте голову рушником, щоб маска краще прогрілася та почала діяти. Ретельно змийте через 20 хвилин. Особливо така маска допомагає, якщо в вас сухе та ламке волосся.

Якщо в вас суха шкіра, візьміть 1 чайну ложку олії, додайте до неї 1 чайну ложку меду та яєчний жовток, перемішайте все і нанесіть таку маску на обличчя. Через 10 хвилин змийте все теплою водою. Така процедура збереже еластичність шкіри та допоможе позбавитися її лущіння. Але якщо в вас жирна шкіра, замість жовтка використовуйте білок.

Інший варіант маски – це розтерті плоди оливи, які треба нанести на обличчя. Справа в тому, що саме оливки допомагають при лікуванні захворювань шкіри. А така паста з синіх стиглих плодів, що ви її приготуєте, попереджає лущення шкіри, що особливо актуально взимку, коли діє вітер та мороз.

Готуємо лише корисне

Обирайте олію для кулінарних експериментів з поміткою extra virgin, тобто це олія без термічної обробки, яка зберегла всі вітаміні і мінеральні речовини якнайкраще. Напис virgin означає, що перед вами олія другого віджиму, тобто вміст корисних речовин не такий високий. Інший варіант – це рафінована олія, котра пройшла і термічну, і хімічну обробку, завдяки чому збільшується термін зберігання продукту, але от вітамінів там не так багато. Також, купуючи пляшку корисної олії, зверніть увагу на колір. Якщо вона готується з не дуже стиглих зелених плодів, то матиме золотисто-зелений колір, якщо зі стиглих (які ми звикли ще називати малинами) – то більш темний відтінок. І не робіть запаси олії на майбутнє! Адже чим довше вона зберігається, тим гіршим стають її смакові якості. Тож покладіть в свій кошик ту пляшку, дата виготовлення на якій «найсвіжіша». Купивши олію, зберігайте її в темному прохолодному (але не в холодному) місті – вона не любить світла та тепла, тому що при останніх умовах зникають вітаміни.

Взагалі, оливки – продукт взагалі універсальний. Їх можна додавати і в салати, і в піццу, і в м’ясні страви для смаку. Наприклад, додайте порізані плоди до овочевих та м’ясних салатів, і ви відчуєте їх пікантний смак.

Использование материала статьи разрешается только с указанием активной ссылки на первоисточник © www.greenmama.ua

Код здоров`я - у родоводі

 Наші предки й гадки не мали про генетику, але спостерегли і нам передали просту істину: який батько — такий син. У давнину йшлося, звісно, більше про вдачу, про людські якості, а не про стан здоров’я. Хоча це теж не залишилося поза увагою — добросовісні лікарі, перш ніж призначити лікування, розпитували хворого про здоров’я батьків, про те, від чого і в якому віці померли його найближчі родичі. Медична генетика, яка вивчає роль спадковості у хворобах людини, сьогодні дає змогу зазирнути в майбутнє і задовго до появи малюка на світ попередити батьків про небезпеки, які на нього чатують. Це було, є і, певно, завжди буде актуальним, бо незважаючи на досягнення медицини та фармацевтики мільйони дітей народжуються із вродженими вадами розвитку, які або несумісні з життям, або призводять до тяжкої інвалідності, — спадковість має свої закони.
Ще зовсім недавно консультація у генетика була для нас чимось надзвичайним, а сьогодні по всій Україні працюють майже 100 медико-генетичних центрів. Восени у Львові відбувся черговий — ІV з’їзд медичних генетиків України, який за традицією пройшов на базі Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Серед організаторів форуму — Інститут спадкової патології Академії медичних наук України та Українське товариство медичних генетиків, на запрошення яких, окрім вітчизняних фахівців, прибули також гості з багатьох країн світу.
— Передусім ми мали на меті оцінити сучасний стан діагностики, лікування та профілактики генетично детермінованої патології в Україні, встановити перспективи їх удосконалення у світлі останніх досягнень науки, — розповів Олег Гнатейко, професор, директор Інституту спадкової патології АМН України. — Одне з важливих завдань — донести інформацію до практичних лікарів, поліпшити рівень обізнаності населення щодо можливостей та необхідності генетичних досліджень.
У роботі з’їзду, крім науковців, брали участь організатори охорони здоров’я, лікарі з усіх регіонів України, які працюють у галузі медичної генетики, акушерства і гінекології, неонатології, педіатрії, неврології та онкології, що дало змогу провести всебічний аналіз сучасного стану медико-генетичної допомоги населенню в Україні, а також обговорити світові досягнення і тенденції.




Президент громадської організації "Поділля"
Артемчук Анатолій Володимирович

ГО “Українська ініціатива„


Поділля – це край, що охоплює частину Центральної та Західної України. Він розташований між річками Дністром, Золотою Липою, верхів’ями Горині, Случі й Росі та Кодимою. Більшість його території займають Волино-Подільська та Придніпровська височини. Тут живе близько десятої частини мешканців нашої держави.

Україна – велика держава, частиною якої є і наш край – Поділля. Це край хліборобів і ремісників, козаків і завзятих воїнів, художників і поетів, кобзарів і вчених. Він був відомий світові з сивої давнини. У часи могутнього Галицько-Волинського князівства його знали під назвою Пониззя, а згодом, з ХІV століття, край набув назви Поділля. Тут народилися Мелетій Смотрицький та Іван Пулюй, звідси пролягли у світ шляхи Соломії Крушельницької і Миколи Леонтовича, Ярослава Івашкевича і Василя Стуса. Тут любили й страждали, ходили за плугом і боронили рідний край наші прадіди. Це – земля наших батьків. Дорожимо нею!
Письменник ХVІ ст.

Про природу Поділля
В опису України, зробленому на початку ХVІ ст. польським письменником Матвієм із Мехова, Поділля називається «родючою країною, досить багатою хлібом і медом». Її грунти відзначалися надзвичайною щедрістю. «Хоча там лише грубо обробляють землю, орють мало й неглибоко, а сіють зверху, пшениця сама росте там три роки підряд тільки тому, що при збиранні хліба під час жнив певну кількість зерен залишають розсипаними по землі, щоб вони зійшли наступного року без оранки й обробітку поля. Трава на пасовищах швидко обплутує і ховає плуг, забутий у трав’янистих місцях. Бджолині рої там кладуть мед не лише в довбанках і дуплах дерев, але й на берегах річок та на землі.

 

 

 

Зроблено у QWERT-media © 2008-2010