(044) 593-24-38

















Продукти, які рятують від перевтоми

Бувають дні, коли працювати доводиться дуже багато. На будь-якій роботі. А для працюючої жінки при цьому ніхто не скасовує господарські клопоти і турботу про дітей. Звідси перевтома. Що це таке і як з ним боротися?

Перевтома буває фізичною та розумовою. Фізична перевтома виникає від тривалих фізичних навантажень, до яких організм виявився не готовий. Його ознаки - це болі в ногах і в хребті, фізична слабкість. Рухи стають неузгодженими і млявими, кінцівки тремтять, м'язи скорочуються і розслабляються повільно. Розумова перевтома, яке сьогодні зустрічається набагато частіше, виникає через тривалі розумових навантажень без повноцінного відпочинку. До його ознаками можна віднести тимчасове ослаблення всіх пізнавальних процесів (уваги, мислення, пам'яті), апатію, порушення сну і апетиту, втрату душевної рівноваги.

Як за допомогою раціону здорового харчування можна поправити справу? Які продукти в нього ввести, щоб вони допомогли відновитися після фізичних або розумових навантажень?

Почнемо з фізичної перевтоми. Насамперед потрібно відновити вуглеводний баланс в організмі, так як саме вуглеводи наповнюють нас енергією. Щоб вуглеводи дійсно пішли на користь, а не додали сантиметрів талії, нехай ваш організм бере їх з винограду і яблук, картоплі, буряка і білокачанної капусти. Вони містять повний набір вуглеводів рослинного походження, які чудово засвояться. Ячмінь і овес, бобові й кукурудза наповнять організм енергією.

Без білків втомленим м'язам теж не обійтися. Найкраща їжа, що містить білки, це риба, яйця, бобові, проросле зерно, сире молоко, гриби, а також горіхи. Особливу увагу потрібно звернути на корисні властивості мигдалю, який несе з собою в організм крім маси вітамінів, ще й фосфор, магній з калієм, а вони життєво необхідні м'язам при серйозних навантаженнях.

Щоб підбадьоритися і знайти бадьорість, варто натиснути на вітамін С. Він зміцнить імунітет, прискорить обмінні процеси і підніме настрій. Його завжди можна знайти в цитрусових та чорній смородині, шипшині і брюссельській капусті.

Розумова перевтома. Тут потрібно починати відновлення з вітамінної терапії. Якщо посилено вживати овочі і фрукти - джерела основних груп вітамінів (А, Е і С), то незабаром з'явиться полегшення.

Одним з кращих друзів бадьорості, спокою і здоров'я є селеру. Це городня рослина містить настільки корисно, що в силах самостійно впоратися з перевтомою. Можна пити сік селери, який зазвичай змішують з морквяним або яблучним, а корінь селери можна запікати або просто кришити в салат.

Для відновлення розумової працездатності буде потрібно фосфор, заради якого можна влаштувати собі рибний день, а гарніром до риби нехай стануть горіхи і боби. Крім фосфору потрібно і вітамін В. Його вживання призведе в рівновагу нервову систему, яка часто буває порушена при розумовій перевтомі. Джерела цієї групи вітамінів надзвичайно численні, тому не важко підібрати собі смачний і корисний раціон, заснований на посиленому споживанні цього вітаміну. Це печінка і лівер, яйця і салат, гречка і кукурудза, квасоля і горіхи.
 
womanatwork.ru



Президент громадської організації "Поділля"
Артемчук Анатолій Володимирович

ГО “Українська ініціатива„


Поділля – це край, що охоплює частину Центральної та Західної України. Він розташований між річками Дністром, Золотою Липою, верхів’ями Горині, Случі й Росі та Кодимою. Більшість його території займають Волино-Подільська та Придніпровська височини. Тут живе близько десятої частини мешканців нашої держави.

Україна – велика держава, частиною якої є і наш край – Поділля. Це край хліборобів і ремісників, козаків і завзятих воїнів, художників і поетів, кобзарів і вчених. Він був відомий світові з сивої давнини. У часи могутнього Галицько-Волинського князівства його знали під назвою Пониззя, а згодом, з ХІV століття, край набув назви Поділля. Тут народилися Мелетій Смотрицький та Іван Пулюй, звідси пролягли у світ шляхи Соломії Крушельницької і Миколи Леонтовича, Ярослава Івашкевича і Василя Стуса. Тут любили й страждали, ходили за плугом і боронили рідний край наші прадіди. Це – земля наших батьків. Дорожимо нею!
Письменник ХVІ ст.

Про природу Поділля
В опису України, зробленому на початку ХVІ ст. польським письменником Матвієм із Мехова, Поділля називається «родючою країною, досить багатою хлібом і медом». Її грунти відзначалися надзвичайною щедрістю. «Хоча там лише грубо обробляють землю, орють мало й неглибоко, а сіють зверху, пшениця сама росте там три роки підряд тільки тому, що при збиранні хліба під час жнив певну кількість зерен залишають розсипаними по землі, щоб вони зійшли наступного року без оранки й обробітку поля. Трава на пасовищах швидко обплутує і ховає плуг, забутий у трав’янистих місцях. Бджолині рої там кладуть мед не лише в довбанках і дуплах дерев, але й на берегах річок та на землі.

 

 

 

Зроблено у QWERT-media © 2008-2010